Google is begonnen met het uitrollen van nieuwe privacycontroles in zijn Google-zoekprogramma. Met deze functie kunnen gebruikers de recente zoekgeschiedenis rechtstreeks vanuit de tool zelf bekijken en wissen. Het maakt het ook gemakkelijker om deze instellingen te lokaliseren en te gebruiken dan vroeger.

Snelle links
zoek geschiedenis
De zoekgeschiedenis van Google bestaat uit de gegevens die het bedrijf over u verzamelt en die worden bepaald door de zoekopdrachten die u op de server uitvoert. De servers van Google slaan deze informatie op en bouwen een profiel van u op op basis van uw eerdere zoekopdrachten. Dit profiel geeft hen de mogelijkheid om u te targeten met relevantere advertenties wanneer ze hun platform gebruiken.

Sommige verdedigers van Beveiligings- en privacypraktijken Beter zal de nieuwe opties waarderen. Gebruikers die een kans willen hebben om de gegevens te beperken die Google opslaat en ook leuk vindt. Misschien vindt u het bijvoorbeeld niet erg om sommige van uw gegevens op te slaan vanwege de gemakken die het biedt, maar wilt u niet bewaren waar u in het recente verleden naar op zoek was. Dat kun je nu oplossen.
U zou dit niet willen doen als u waarde hecht aan relevante advertenties in uw Google-tools. Als u uw zoekgeschiedenis wist, kunnen de services die op Google beschikbaar zijn anders zijn dan u verwacht, en zijn de advertenties die u te zien krijgt mogelijk minder relevant of onnauwkeurig naar uw smaak.
Houd er rekening mee dat de zoekgeschiedenis anders is dan de browsergeschiedenis. Browsergeschiedenis houdt de sites bij die u hebt bezocht, terwijl de zoekgeschiedenis uw zoekopdrachten met Google bijhoudt.
Zoekgeschiedenis verwijderen
Hier leest u hoe u op een meer directe manier naar dit nieuwe privacycentrum kunt gaan, en daarmee ook enkele van de oude dingen. Een woord van waarschuwing: als u uw zoekgegevens verwijdert, kunt u deze niet meer herstellen.
In een desktopbrowser
1. Log in op uw Google-account.
2. Klik op “Instellingen” in de linker benedenhoek.

3. Selecteer Uw gegevens in Zoeken om uw meest recente zoekopdrachten en verwijderingsopties te zien.
4- Zoek naar "Zoekactiviteit verwijderen". Er worden twee opties weergegeven: "Verwijder het laatste uur" en "Verwijder alle zoekactiviteit".

5. Klik op uw keuze.
6. Bevestig. Onthoud dat er geen functie voor ongedaan maken is.

U kunt dezelfde informatie vinden door op de nieuwe link onder het Google-zoekvak op google.com te klikken met de tekst 'Controleer uw gegevens in Google Zoeken'.
Aan de telefoon
1. Klik op de drie regels aan de linkerkant van de zoekpagina.

2. Klik op "Uw gegevens in zoekopdracht".
3. Scroll naar beneden om twee opties te vinden om gegevens te verwijderen: "Verwijder het laatste uur" en "Verwijder alle zoekactiviteit".

4. Klik op uw keuze.
5. Bevestig.
Meer privacycentrum-opties
Via het Privacycentrum zelf hebt u nu toegang tot relevante privacyopties op Google, waaronder:
- Advertentie-instellingen: Bepaal welke advertenties worden weergegeven tijdens het zoeken
- Activiteit controles: Pas de informatie aan die Google opslaat in zijn account en het gebruik ervan in Google-services.
(Dit zijn echter geen nieuwe functies. Ik heb er al een tijdje toegang toe via de MyActivity-pagina. Ze zijn eenvoudig te vinden in de gegevensprivacy-hub.)
Het nieuwe Privacycentrum is nu beschikbaar voor Google op desktopcomputers en mobiele webbrowsers. Het zou in de komende weken moeten worden uitgerold voor iOS en Android. Volgend jaar voegt Google deze live privacycontroles toe aan Google Maps en andere Google-tools.
Onthoud dat als u meer dan één Google-account heeft, zoals velen doen om werk en persoonlijke informatie gescheiden te houden, u dit met elk account afzonderlijk moet doen als u ze allemaal wilt verwijderen.
Hoewel veel privacybewuste mensen denken dat dit niet ver genoeg is, is het goed om te zien dat Google de moeite neemt.










